Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 18:54 - Как се отразява музикален фестивал
Автор: groovy Категория: Други   
Прочетен: 2157 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

*Кратък анализ на родната медийна среда

През изминалата седмица цяла България гледаше към Бургас. От страниците на всички ежедневници се забелязваше яркото лого на едно музикално събитие. Малцина знаят как се е родило името на “Spirit Of Burgas”.

Един човек, чиято професия е да организира подобни събития в различни точки на света, гражданин на Великобритания, един от основателите на бургаския фестивал, при едва третото си посещение в Бургас, заявява, че е разбрал какво отличава нашия град от останалите, в които е бил: „Духът на Бургас е нещо, което не съм срещал никъде другаде! Не мисля, че има по-подходящо име за фестивала върху който работим от „Spirit Of Burgas” И нека се изписва на английски, защото му предстои да попадне в устите на милиони европейци.”

По-малко от две години след тези думи, музикалният фестивал Spirit Of Burgas e на прага на второто си издание. След като още със старта си, уникалното събитие попада в Топ 15 на европейските музикални фестивали е напълно логично всяка новина свързана с него да предизвиква интерес.  В ефира на всички телевизии гърми анонс за предстоящото музикално събитие. Въпреки тежката икономическа ситуация, афишът на фестивала е пълен с имената на световноизвестни групи и изпълнители.

Чаканият от хиляди фенове уикенд настъпва и потокът от хора, прииждащи към Бургас от всички краища на България и Европа, е невиждан. Организаторите са се постарали сериозно да посрещнат тълпите фенове с мерки за сигурност, с които могат да се похвалят само фестивалите на Острова. Все пак основният двигател на Spirit Of Burgas е екип от англичани със сериозен опит в тази сфера. Оказва се обаче, че те не са предвидили една типично родна черта, а именно да се пристига на събитие точно навреме или по-късно.

В обявения час за начало на голямото събитие, близо 10 000 човека едновременно се струпват на входа на фестивалната територия, с огромното желание колкото може по-бързо да застанат пред сцената и да гледат любимите си групи. Очевидно това е невъзможно, тъй като охраната проверява щателно всеки влизащ за евентуални опасни предмети.

Следва бърза реакция и промяна в пропускателния режим, което води след себе си опасност от инцидент, но професионализмът надделява и час преди на сцената да се появят гениалните Faith No More, всички вече са по местата си в очакване. Всичко минава нормално, феновете са видяли своите кумири, фестивалът преминава повече от успешно.

На следващия ден събитието е отразено от завиден брой издания, предвид големия интерес на феновете. Акцентите поставени от акредитирани или не журналисти са доста различни, което е нормално предвид различните гледни точки на списващите, но се открояват ярко няколко, по-често срещани, двуполюсни мнения.

От една страна се открояват материали, описващи големия брой посетители – нещо необичайно за събитие в Бургас. От друга страна се натъртва колко грандиозно са се представили хедлайнерите на вечерта – Faith No More (кой е мислил, че няма да е така). Всички отбелязват неприятностите с пропускателния  режим, някои просто като факт, други като огромен провал в организационен план, а единици дори обявяват екипа за напълно некадърен.

От доста издания гърмят за апокалиптичната картина на цели 4 (четири), а според някои 2 (два) случая на прекалили с алкохол посетители – явно големия процент на тези инциденти е шокирало автора, който очевидно е пропуснал последните десет чествания на Нова Година, Коледа и Великден.

Напълно логично регионалните издания наблягат на бройката граждани от съответното място, посетили мероприятието – „Стотици пловдивчани обсадиха от вчера Бургас, заради стартиралия MTV фест Spirit of Burgas 2009, предаде кореспондентът на Plovdiv24.bg край морето. ...”, „Стотици русенци обсадиха от вчера Бургас, заради стартиралия MTV фест Spirit of Burgas 2009, предаде кореспондентът на Ruse24.bg край морето . ...” Дежавю? Едни са отразили рок сцената, други латиносцената – фенско, едни са наблегнали на международните представители, други на нашенските – националистично...

Всеки е видял това, което е искал или по-скоро, което е ТРЯБВАЛО да види. Всеки е имал причина за това. Нелогично изглежда само един набиващ се на очите факт. Преобладаващо негативните материали касаещи организацията на фестивала и допуснатите грешки са публикувани основно в местните медии. Нищо лошо! Напротив. Хубаво е да си критичен. Нелогичното не е в това.

Абсолютната липса на описание на дивидентите, които събитието носи за региона са пропуснати от 100% от местните издания. Никой не отделя и ред за това, как тези 15 000 изтърбушиха всичко от бургаските магазини и заведения. Никой не обръща внимание на факта, че в града, претендиращ за туристически център, това е вероятно първият случай на пълна заетост на легловата база откакто съществува Бургас. Никой не отбелязва факта, че цялата страна и част от Европа в момента гледа към Бургас. Никой не снима подредените на паркинга до пристанището коли с регистрационни табели от цяла Европа.

Никой не обърна внимание на факта, че в Бургас се прави смела крачка напред по пътя на европейския тип забавления. Никой не оцени това, че всички останали медии отбелязват новаторското за родината ни събитие, в чието име присъства красноречивото Бургас. Никой не усети как се започва асоциирането на думата модерен фестивал с родния му град. Никой не отбеляза факта, че въпреки необичайния брой извънредни посетители, трафика в града не се усложни фатално. Никой не отчете, че броя на неприятните инциденти при струпването на толкова хора, комбинирано с продажбата на алкохол е нула.

Никой не спомена за това, че в организацията на фестивала с удоволстие, но без заплащане, работят младежи от различни националности. Никой не посмя да каже как огромен интернационален екип полага неимоверни услия да презентира Бургас пред света по най-добрия начин. Никой не забеляза концентрацията на жълти автомобили с табела на тавана на място, на което обикновено се чака за такава услуга.

Дори никой не посмя да напише „Организаторите спазиха обещанието си да не тормозят бургазлии с шум” ... За всички беше важно, че организаторите са се провалили с пропускателния режим...няма никакво значение, че бе необходимо по-малко от половин час, за да се направи необходимата промяна в организацията, която да реши проблема. Много от списващите бяха толкова улисани в търсенето на някой пиян залитащ към морето зрител, че пропуснаха да отбележат факта, че една звезда от световна величина се раздаде като за последно пред малобройната (в сравнение с другите си концерти) но всеотдайна публика.

Списъка с неспоменати неща може да направи този текст толкова дълъг, че чак неприятен за четене. А аз очаквах да се коментират неща от рода на това, че българската публика няма още навика да ходи на фестивали и това е посока, в която трябва да се работи, че трябва да се отбележи факта, че българската публика е свикнала да пристигне на събитие или точно навреме или по-късно от обявеното на афиша и това е нещо което трябва да се промени...да се постави началото на логичната дискусия как да се впрегне ресурса на това мащабно събитие което вече е факт... Може би и това ще се случи ....някой друг път.

 



Тагове:   burgas,   Бургас,   как,   Spirit,   Музикален,   Отразява,


Гласувай:
2



1. vrana - браво за постинга!
19.08.2009 19:30
Имах билет само за първата вечер, понеже исках да чуя единствено FNM, влязохме в 19ч съвсем спокойно, тръгнахме си в 4.30ч на другата сутрин и съм пропуснала закъснелите ...типично по български...тълпи
третата вечер слушах Clawfinger от Морската и също не беше зле, но не забелязах много хора... останах с впечатлението, че всички основно бяха на феста заради Фейт Ноу Мор:)))
цитирай
2. rosidi - това
19.08.2009 22:09
беше наистина огромна крачка, през този период видях толкова хора от цяла България и атмосферата която създадоха беше наистина фестивална. Уникално беше, но българите трудно порастваме за такива неща.:)))
цитирай
3. becksss - Аз също бях на концерта на Faith No ...
20.08.2009 19:10
Аз също бях на концерта на Faith No More. Не мисля, че изобщо има нужда от коментар...
Относно преобладаващите негативни оценки за организацията... Хм... Кво да кажа? Дайте да не забравяме в коя част на света живеем, хора! Никога, ама никога не го забравяйте! Тук сме превърнали плюенето и хвърлянето на кал в национален спорт, а омаловажаването и отричането на всичко хубаво, което ни се случва (колкото и малко да е то) е станало част от живота ни.
Така че, не виждам какво толкова чудно има в това!
цитирай
4. анонимен - Cheap Ugg
26.10.2012 15:42
<a href=http://www.salesboot.com/#cbvzdekkg>Uggs</a>
<a href=http://www.canadiangooseparkas.com/#ntblmhepe>Cheap Canada Goose Jackets</a>
<a href=http://www.bootoutletsnow.com/#zrdbimwwy>Uggs</a>
<a href=http://www.kopegoedboots.com/#tftxwculw>Ugg Outlet Nederland</a>
<a href=http://www.canadagooseresolute.com/#hzrfzbmsb>Canada Goose Doudoune</a>

http://www.bootswarmsale.com/ Ugg Boots Outlet
http://www.canadagooseprixcanada.com/ Canada Goose pas cher
http://www.canadagoosedoudoune.com/ Canada Goose Doudoune
http://www.bootssnowsale.com/ Ugg Boots Outlet
http://www.north-facedealers.com/ North Face Jackets

http://www.bootssnowsale.com/#jsrzrzzga - Ugg Boots Outlet
http://www.kopegoedboots.com/#fuztjptoe - Uggs Kopen Online
http://www.north-faceisabella.com/#vjnpgdwqt - North Face Denali
http://www.canadiangeeseforsale.com/#etcypoohx - canada goose outlet
http://www.frcanadagoose.com/#qpuwgdqow - Canada Goose pas cher
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: groovy
Категория: Други
Прочетен: 33908
Постинги: 7
Коментари: 33
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930