Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2008 16:44 - За Пурата, Галевите и останалите
Автор: groovy Категория: Други   
Прочетен: 2908 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

или как в България е модерно да си престъпник

 

„Пурата иска 5000 лв. за интервю”, това заглавие в голяма информационна агенция ме накара да се замисля за „ценностите” в българското общество. През последните няколко години ставаме свидетели на един процес, който стои в основата на постоянното обезценяване на българското самосъзнание. Достатъчно е престъплението, което си извършил да привлече вниманието на медиите. Жадни за новини, те веднага публикуват материал за това колко милиона имаш, как си ги свил, кой те е пазил, с кой си вечерял, с кой си се разхождал на яхта..., изобщо разточителния ти живот се изкарва на тезгяха и половин България започва деня си с теб. Огромни заглавия във вестници и сайтове само демонстрират просперитета на престъпниците. В нормално общество, след като е повече от ясно как този човек е натрупал състояние, следва съд и логично затвор. Дори това да се случи в България, което граничи с възможноста да изкараш тези пари с честен труд, факта, че престъпника отива на топло ще бъде отразен с материал равен по големина на новината, че в село Левочево е отгледана тиква-рекордьор. Но обикновено наказанията за родните престъпници не успяват да влезнат в сила, което от своя страна е широко отразено от всички които се борят за място в родния новинарски пазар. Това неминуемо убеждава всички четящи, че щом изкарваш пари по нечестен начин то ти си богат, имаш скъпа кола и хубава къща, а на всичкото отгоре си звезда, по-голяма от победителя в Биг Брадър. Последната седмица се стига до парадокса един бивш корумпиран митничар, който е натрупал милиони, завличайки държавата, измъкнал се безнаказано, парадиращ с куп скъпи вещи и начин на живот бива отвлечен. След седмица е на свобода подиграващ се с всички тези журналисти, които направиха така, че да ни гледа от всички възможни медии, допускайки до себе си само засукани млади репортерки и искащ 5000 лв. за интервю. Няма да се учудя ако някой му ги даде, защото с тази инвестиция ще си увеличи продажбите на изданието и явно този дълъг процес на издигане на престъпника в култ е направил от българина човек, който обича да му се подиграват и да го унижават. Трябва ли всеки дан да се събуждаме и заспиваме с Пурата, за сметка на родни режисьори, стремящи се към международни награди, писатели, които с ценностите които пропагандират се борят да не умрат от глад, талантливи ученици покоряващи връх сред връх в международни конкурси и още куп такива който се борят за своите 15 минути слава.

Трябва да се тръгне отнякъде, иначе не ни чака нищо добро. Нека някой журналист да напише някъде, че за да пусне статийка за терзанията на Пурата иска от него 5000 лв. Все пак му дава трибуна. После може да осъди държавата в Страсбург за нещо, знаем че това не е трудно и ще си ги избие. Може Азис да го покани в шоуто си откъдето също да изкара някой лев. Рекламата се заплаща. Нека след като държавата не само не успя да докаже, че най-големите мафиоти братя Галеви не са такива, а ги изкара едва ли не жертви, нека поне журналистите не им завършват имиджа на пичове. Уважавания от мен г-н Карбовски спретна такова хубаво предаване с тях, че ако бях на 18, мечтата на живота ми щеше да стане превръщането ми в подземен бос. Имаше ли нужда г-н Карбовски? Не осъзнахте ли, че с такива предавания няма да трогнете тези, които трябва. Те не се трогват от нищо. Време е да запълним медиите с положителни новини. Трудно е. Някои ще фалират, но във всяка война има жертви. Продължаваме ли да изкарваме на преден план престъпниците, обричаме ли децата си да им подражават!? Ясно е, че всеки младеж иска да кара скъпа кола, нека му покажем, че има и други ценни неща в живота. Нека дадем трибуна на тези които заслужават – на малкото българи, които са оставили парите на втори план, а се стремят към затвърждаване на благодетели. Нека не ги оставяме сами в трудната им борба. Защото макар и трудно и те се обезверяват и рано или късно минават от другата страна. Или просто си отиват забравени.



Тагове:   Останалите,


Гласувай:
0



1. анонимен - ZA PURATA
02.11.2008 17:18
ABE, NA KOI MU E DOTRQBVAL PURATA,I 6TO LI SE VARNA?DA BE6E SI SEDQL V GORITE TILILEISKI I KARBOVSKI TAM DA MU OLIZVA GAZA
цитирай
2. flyco - :)
02.11.2008 18:24
Предлага се само това, за което някой предварително е платил. Честното, откровеното, собственото журналистическо мнение не струва нищо. Докато парите са еманацията на успеха в България ще е така. Пишете по блоговете без да чакате финансов резултат. Толкоз.
цитирай
3. анонимен - Ела и виж !
02.11.2008 18:38
Не ме интересуват Галеви какви са!За мен е важно какво правят за града в който живея!Няма наркотици,кражби,по-спокоен съм за детето,когато е навън.В кой град са направили ремонт на всички училища и д-ки градини в държавата?ЕЛА И ВИЖ-ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГОВОРИ!
цитирай
4. bovari - Да, и не!
02.11.2008 19:09
Журналистите не са виновни, че разследващите органи и съда не могат да наказват престъпниците; ако можеха нямаше същите да дават интервюта, а да изучават затворническия жаргон и начин на живот!:)
Съгласна съм също, че престъпниците от нищо не се трогват, защото са осигурили този комфорт с парите си, подкупвайки политици и висши магистрати- просто и ясно! Дори и децата го разбират.
Не съм съгласна че с показването на добрите примери ще се промени нещо! Децата трябва да се възпитават с примери от вкъщи, от улицата, от училището, това да бъде естествена среда, а не да им се показва, едва ли не да им се внушава.
Въобще не е лошо човек да бъде богат. Въпросът е да им покажем с примери, че с честен труд могат да станат богати! Това е нормалното и достойно живеене. Но като се замисля за такива примери около нас.............. малко са.:)
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Българин
02.11.2008 20:06
Тази статия за пореден път доказва колко медиите в България са подкупни.Много е прав авторът и но не вярвам някой да го чуе.Кучето си лае керванът си върви.
цитирай
6. анонимен - Уважаеми сънароднико
02.11.2008 20:08
Като гледам силуета, явно сте мъжко същество!Моите поздравления за постинга, добре е написан,ама дали ще впечатли аудиторията?всичко си има своето ЗАЩО!!!,НО И МЕНЕ БИ МЕ ИНТЕРЕСУВАЛО, ДА РАЗБЕРА, ЗАЩО се обезценява морала и самосъзнанието БЪЛГАРСКО...какво се цели с това? И понеже нашего брата/сестра/е просто един/една/ простосмъртен/на/, как да стигне до отговора?нали некой требе да публикува истината, за да се прочете....ако има кой де...ако некой го интересува изобщо това....едно се питам, защо се обезличава българина ,като личност, защо е нужно да подражава на НЯКОЙ,и все не може да намери себе си.На определени периоди все отрича,това или онова, а а не забелязва че така отрича себе си....това себеотричане го имаме само ние, и подражване, до пречупване на самия себе си...като днешните тъпи ИЗБОРИ ЗА АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ,забележете в КАРЛОВО И БАНЯ..... ох, божеееее, незнаех че са в САЩ.
цитирай
7. анонимен - adski si prav
02.11.2008 20:59
adski si prav!!!kakto i vsqka druga preeksponirana novina!veche e po-higienicho da ne se gledat novini i da ne se chetat vestnici!
цитирай
8. thomas - Модерно е.
03.11.2008 09:19
Виж и рекламата на МТел. "Лирическият герой" на клипа, когато майка му се обажда по телефона, е преодолял охранителните системи и е пред един сейф, който явно след малко трябва да разбие. Раздразнен от това, че майка му го занимава с прането на някакви си чорапи, той я скастря, че е "на мисия". И това звучи романтично. И дали на рекламодателя или на великия "криейтив", създал това гениално послание, му хрумва, че така създава негативен модел? Че в последните месеци са увеличени много пъти посегателствата върху сейфове? Но не можем да се сърдим само на рекламата - и тя като всяко изкуство (доколкото може да бъде наречена така заради отделни образци) е просто отражение на действителността.
цитирай
9. анонимен - За горенаписаното
03.11.2008 11:07
Драги приятелю,много хубаво си го написал.За голямо съжаление обаче,глас в пустиня.От 19 години идята на депутати и управляващи е дасе награбят възможно повече. Нищо друго не ги интересува.Така рухна всичко.Няма вече ценностна система,морал,етика.Законите така бяха преправени,че да обслужват престъпниците и техните слуги,законодателите. Много трудно е да възпитаваш деца в почтенност, когато те виждат,че за почтенните хора в България животът е мъчение.Светлина в тунела се вижда, но от насрещния влак.
цитирай
10. анонимен - защо така
03.11.2008 14:14
Ами всичко идва отгоре, докато не се нормализират нещата ше е все така, а нещата са като&22 , докато са така не ще се нормализират.
цитирай
11. анонимен - докога с тази робска психика бе хора ...
10.11.2008 19:10
докога с тази робска психика бе хора ??? галеви били направили градинки и в дупница било спокойно !!! да ама не !!! в дупница бият и то лошо бия галевци !!!последно набиха сина на журналистката която пишеше истината за галевци !!!дупница е поробен град !!!








1
















цитирай
Търсене

За този блог
Автор: groovy
Категория: Други
Прочетен: 33901
Постинги: 7
Коментари: 33
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930