Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 09:49 - Заблудата наречена „Забрана на тютюнопушенето“
Автор: groovy Категория: Политика   
Прочетен: 3949 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Някой вярва ли, че в България след първи юни пушенето на обществени места ще спре? Ама честно! Ако вярвате в подобно нещо, добре дошли в поредната масова заблуда, поведена гръмко от любимите ни управляващи.

Аз не вярвам и ще обясня защо. Първо, да се позиционирам, че съм твърдо „ЗА“ мерките за намаляване на употребата на тютюневи изделия. „ЗА“ мерките. Не „ЗА“ забраната на тютюнопушенето на обществени места, в този и вид. Защото тя е тотално несъвместима с манталитета, природата, начина на живот на българина. А е насочена към него, все пак. Колкото и да се прокламира единна Европа и на малките деца е ясно, че разликите между отделните нации в нея са далеч повече от приликите. И ако една подобна наредба минава без ексцесии и протести в северните държави, населяващи контитента, известни с високо дисциплинираното си население, то същата е обречена на пълен провал в южните страни членки, където се пие за удоволствие, а не за да припаднеш, където се произвежда хубавото вино, където се яде шкембе чорба и животните се привеждат във форма за консумация по не особено хуманен начин. И не говоря за нас, а както се досетихте и за всички средиземноморски райони. Това е природа, оформяна с поколения, за добро или лошо, но няма как да се промени с магическа пръчка, още по-малко с една наредба. За това, добрия политик, трябва да познава типичните черти от народопсихологията и да се съобразява с тях, когато иска да промени нещо с наредба или закон. Но, както е известно, добрите политици по нашия край не виреят.

Какво очаквам да се случи след емблематичния първи юни? Не и това, за което пищят по телевизора и двата противникови лагера. Както няма да има драматични загуби за бизнеса и масови фалити, така и няма да има спиране на цигарения дим. Може би ще намалее само. Но за сметка на други сериозни проблеми за здравето. Ще дам няколко примерни сценария за различни случки в седмицата след втори юни:

1.       Ресторант. Компания от 8 човека, с видимо спортно образование, сяда и поръчва, като че ли ще храни половин Сомалия и ще напива взвод финландци. Вадят се цигарите. Управителят има два варианта за реакция – да помоли клиентите да не пушат, което се сещате колко ще е успешно, или  да им нареди да не го правят, което пък определено ще повиши шанса да се прибере бинтован при жена си. При въвеждането на забраната в Испания, това се случваше редовно, та тук ли няма?? Но да приемем, че точно тази компания е по-кротка и при молбата на управителя да не пушат (която искрено се съмнявам, че ще излезе от устата на който и да е управител в тази криза), те стават и си тръгват, защото са убедени, че все на едно място ще ги приемат. Така е било, така и ще бъде. У нас винаги ще има такива, които ще заобикалят закона. Това е масово явление в много държави въвели забраната за пушене, как може да ви мине през ума, че една от най-хитрите нации на света ще се примири?

2.       Нощен клуб. 02:00 часа, купонът е в разгара си. Не вътре. Вътре не се пуши, а количествата изпит алкохол са толкова, че цигарата не ти излиза от устата. Купона е вън. На иначе тихата квартална улица. Съседите живеещи в близост са накацали по терасите и кой хвърля буркани, кой излива вода, кой крещи неистово, всички обединени в идеята да си легнат да спят. Обаче не става, защото в нощния клуб глобяват ако пушиш и местим купона навън. Пропуснах да отблежа, че две компании, излизайки да пушат, си поръчват две таксита и заминават към следващата спирка от нощния гуляй, забравяйки да си платят сметката. В клуба въздухът е чист, но една сервитьорка е загубила работата си, заради бомбата на клиентите, управителят смята загубите от изчезнали чаши и неплатени сметки и готви защитната си реч пред кварталния съвет, който се очаква да го налази още на зазоряване.

3.       Кафе-аператив. Време за следобно кафе. Двама младежи пушат и си разказват един на друг как снощи са се разковали като щайги и са обикаляли баровете до сутринта, да си допият и после да бягат уж, че излизат да пушат. Кожените дрехи, металните аксесоари висящи от панталоните им и татуировките по врата на единия, отказват управителя да предприеме каквото и да било и той се покрива в склада, да брои пари за глобата. Не спират обаче, пенсионирания учител, кротко четящ вчерашния вестник на съседната маса и той решава да отправи конструктивна забележка на двамата „комсомолци“. Прави го с тренирания тон на педагог със завиден стаж. Получава рязък прав удар в челюстта и падайки си удря главата в ръба на масата...полиция, линейки...Но поне въздухът е чист!

Няма да продължавам, защото на всички ви е ясно, че колкото това да са измислени ситуации, толкова по-релано изглеждат, с приближаването на първи юни. Ако го отричате, значи и вие гледате на хората около вас с превръзка на очите.

Но да погледнем от една друга страна. Аз не мисля, че съм единствения човек у нас, който да  предвиди реалното бъдеще на пълната забрана за тютюнопушенето. По етажите на държавната администрация е пълно с чиновници, които са проучили внимателно последствията и резултатите от подобните мерки, в останалите държави и са напълно наясно какво ще се случи. Аз без да си поставям за цел да го правя, си спомням анализи, твърдящи че в Ирландия, примерно, няма дори един процент спад на раково болните, а те първи въведоха забраната, следва вече да е дала резултат. А покрай това и оборота на концерните произвеждащи цигарени изделия също не се свил драстично. Е да, фалирали доста заведения, ама буйни или не, по-дисциплинирани са от нас, съобразили са се хората. Та такива анализи има стотици из мрежата, без да броя специализираните проучвания, правени по поръчка на управляващите. Така че аз не се заблуждавам, че те не знаят как ще реагира българинът на тази забрана. И тук идва големия отговор на въпроса, защо се правят на по-европейци от европейците и настояват да въведат пълна забрана, колкото може по-скоро, въпреки че директивата отгоре им дава възможност за още три години отсрочка. Не е да се харесат на големите...съвсем не. Просто това е още едно перо за запълване на огромните дупки в бюджета. Като не може да се вземе от големите, ще се скубе от малките, щото иначе фалит. Ако не ми вярвате, само се замислете за купищата безмислени промени в последните години, които водят след себе си солени глоби или големи такси. Бърз пример – кампанията за свързване на всички касови апарати с клоновете на НАП. В момента пълчища проверяващи обикалят сергии и павилиони с големите папки и пишат ли пишат. А големите данъчни измами си вървят. И тъй като съм сигурен в това, което пиша, логично очаквам същите пълчища, само че от друга държавна институция, да плъзнат с папките още на втори Юни да събират пари. А това само засилва ефекта от трите случки описани по-нагоре, защото в тези времена на безпаричие, нито ще си гоним клиентите, нито ще искаме да плащаме глоби. Какво остава? Брадвата?

В заключение си пожелавам да не съм прав в прогнозата си, но не ми се вярва вече. Фактите говорят сами.




Гласувай:
2



1. анонимен - Забрана на тютюнопушенето
14.05.2012 10:32
Странно само как в Турция спряха цигарите за едни ден, глобата не е голяма 65 лири и никой не ревна и заведенията са си пак толкова пълни както преди! А да и турците пушат повече от нас.

Само на нас винаги ни е много трудно. ;)
цитирай
2. анонимен - И в Турция му намериха цаката
14.05.2012 10:40
Понеже често ходя там и знам как си решават проблема. Там глобата е за пушещия, не за заведението. Задължението на управителя е да сложи на видни места табела която да оказва забраната и да фигурира глобата. После още със сядането ти носят една чинийка от кафе или празна кутийка от безалкохолно, ако си решил да си пушиш на своя отговорност. Така теи които са смели или богати си пушат вътре и ако ги хванат си плащат глобата която за техните стандарти не е космическа сума. Освен това те пушат повече от нас, но прекарват толкова време по заведенията колкото ние. Особено в кръчмите...
цитирай
3. анонимен - поредният цинизъм
14.05.2012 11:54
Забраната е точно това - цинизъм. Правиш наредба, вдигаш цените, печелиш от контрабанда и твърдиш, че го правиш със здравословна цел. Е, точно на това се ядосах и отказах цигарите и отказвам да съдействам в печалбарството, което следва с продажбата на квоти парникови газове. Предишният световен опит говори, че съм прав - само ще спечели престъпността. Може да се имаме и нов Ал Капоне. Не че сега си нямаме.
цитирай
4. анонимен - към анонимен2
14.05.2012 17:01
Напълно подкрепям.Нека глобата да е за клиента.Това обаче затруднява работата на бюрократите, които ще плъзнат с папките.Много по-лесно е да хванеш собственика на заведението - той няма къде да избяга.
цитирай
5. groovy - До Анонимен 4
14.05.2012 17:30
Това беше мой коментар, но не бях влязал в акаунта.
Именно в това е целия проблем, но целта на текста не е да дава акъл, защото управляващите много добре знаят какво правят и нищо от това не е случайно, колкото и да изглежда недомислено. В Турция размера на глобата е ако не ме лъже паметта нещо от рода на 61,42 турски лири. Не е кръгла сума, но е твърда и е еднаква за всички и на всякъде. На всички места, на които не е позволено да се пуши има такива абсолютно идентични табели. Отговорността е у този, който нарушава, без значение къде се намира. И всеки си прави сметката. А сега аз, като управител на заведение съвсем реално се притеснявам, че някой, който ми има зъб ще се скрие на няколе сепаре, ще се обади на горещия телефон и ще запали една цигара да изчака да го хванат и да ми изшият някоя глоба с размера на месечния ми оборот и всичко това, примерно защото не съм му симпатичен...Безумие пълно! Защото от мен имат начин да си ги получат, а физическото лице ходи го хвани, особено ако е някой безработен, което е много вероятно...
цитирай
6. enyo - Малко само..
31.05.2012 20:12
Малко се поизложихме с тов пушене, непушене, забрани, ограничения. Не знам кое е правилно - да се пуши или не на обществени места, но знам, че законодателите ще причинят повече инфаркти и болести с простотиите си, отколкото някой и друг фас. Нали така братя и сестри.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: groovy
Категория: Други
Прочетен: 33909
Постинги: 7
Коментари: 33
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930